Cinsiyet Gelişim Bozukluğu (Şüpheli Genital Yapı / İnterseks / Çift Cinsiyet)
Cinsiyet Gelişim Bozukluğu (Şüpheli Genital Yapı / İnterseks / Çift Cinsiyet)
●Cinsiyet gelişim bozuklukları hem kız hem erkek çocuklarda görülebilen gelişim bozuklukları olup daha önceki zamanlarda İnterseks, ambigus genitalya gibi isimlendirmeler kullanılmıştır.
●Çocuğun kromozom yapısı ile dış genital yapısı / görünümü uyumsuzdur. Örneğin kromozom yapısı kız çocuğu (XX) olarak rapor edilir iken çocuğun görünümü erkek dış cinsiyet organına benzer. Bu sebeple birçok defa bu çocukların cinsiyet kaydı başlangıçta yanlış olarak yapılır.
●Bu olguların daha doğum salonunda hekim ve sağlık çalışanı tarafından fark edilmesi beklenir ve ŞÜPHELİ GENİTAL YAPI olarak rapor edilmesi gerekir.
●Birçok olguda tablo tıbbi bir acil durum olmasından çok sosyal bir acil durum gibi sürer.
●Bu sebeple olgunun cinsiyeti ilan edilip isimlendirilmesi yapılmadan önce; ivedilikle kromozom tetkiki istenmeli, bir dizi radyolojik tetkikle iç ve dış genital organ yapıları ve gonadları (testis ya da over) hakkında erken dönemde fikir sahibi olunmalıdır.
●Bu tip hastaların teşhis ve takibinde, yenidoğan uzmanı, endokrinoloji uzmanı, çocuk üroloğu ve çocuk psikiyatrisinden oluşan bir ekipçe takibe yapılmalıdır.
●Bu tür çocukların doğum sonrası olası acil tıbbi / endokrin müdahalelerinden sonra nasıl yönetilmesi gerektiği ile ilgili olarak farklı görüşler mevcuttur. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da bu tür olgularda cinsel kimlik kazandırmaya yönelik cerrahi işleminin çocuk büyüyüp kendi kararını alacağı çağa kadar bekletilmesi gerektiği şeklinde görüşler vardır.
●Kişisel kanaatim bu tür olguların yönetilmesi hakkında ülke sosyal şartlarının da dikkate alınması gerektiği şeklinde olup; bir taraftan olası psikolojik ve sosyal sorunları gidermek diğer taraftan çocuğun cinsel kimliğini kazanma yaşı olan 2,5 -3 yaşından önce cerrahi tedavisinin bitirilmesi yönündedir.
Kız bebek ancak hormon dengesizliğine bağlı erkek tipi genital yapı gelişmiş