●PUV erkek çocuklarda görülen ve mesane çıkışını tıkayan yelken şeklinde bir çeşit zarsı doku katlantısıdır.
●Doğum öncesinde prenatal tanı (bebek anne karnında iken) ayrıntılı bir ultrasonografik incelemede tanı konulabilir.
●Bebeğin anne karnında idrar çıkışı azaldığı için amnion mayii de (çocuğun içinde bulunduğu su) azalır ve bu durum çocuk gelişimi ve yaşamı için çok ciddi bir risk oluşturur.
●Mesanede biriken idrar dışarı yeterli çıkamadığı için, idrar kanalı genişler (posterior üretra dilatasyonu), mesane içinde basınç artar ve idrarın böbreklere doğru yüksek basınçlı bir şekilde geri gitmesine neden olur. Zamanla mesane duvarı sürekli kasılmalardan dolayı kalınlaşır.
●Anne karnında tanı alan ve amniyotik sıvıda ki azalma nedeni ile akciğer gelişiminin önemli derece sekteye uğraması gibi ciddi hayati tehlike oluşturabilecek durumlar gelişebilir.
●Bu tür olgularda idrar yollarının rahatlatılması amacı ile fetüse müdahale yapılabilmektedir. Bu tür müdahaleler ancak iyi gelişmiş ve benzeri girişimler konusunda deneyimi olan Perinatoloji merkezlerinde yapılmalıdır.
●Erken ya da zamanında doğup yaşayan çocuklarda yapılması gereken öncelikli işlem mesanede biriken idrarın sondalama ile boşaltılmasının sağlanması ve mümkün olan en kısa sürede Kapalı Yöntemle (endoskopik) idrar yolunu kapatan bu zarsı doku katlantılarının (valv) kesilmesi ve bu engelin ortadan kaldırılmasıdır.
●Böylece mesanenin boşalması daha kolay olacaktır. Ancak bu çocuklarda valv tamamen cerrahi ile temizlenmiş olsa da bu hastaların mesaneleri ciddi oranda zedelenmiştir. Bu hastaların ömür boyu çok yakın takip ve tedavi edilmeleri gerekmektedir.